edoc-Server des Robert Koch-Instituts

Veröffentlichter Artikel oder Aufsatz

Publikationsart: Veröffentlichter Artikel oder Aufsatz
Autor(en): Silke Thiele; Jonas Peltner; Almut Richter; Gert Mensink
Titel: Food purchase patterns: empirical identification and analysis of their association with diet quality, socio-economic factors, and attitudes
Erschienen in: Nutrition Journal 16 (69) , 2017
S. 1-14
Verlag: BioMedCentral
Verlags-URL: https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-017-0292-z
DOI: 10.1186/s12937-017-0292-z
Veröffentlichung auf edoc: 23.10.2017
Status: published
Volltext: pdf (urn:nbn:de:0257-10055374)
Schlagwörter (eng): Attitudes, Diet quality, Food purchase patterns, Socio-economic factors
Vorhaben/Arbeitsgruppe: Robert Koch-Institut, Epidemiologie und Gesundheitsberichterstattung
Metadatenexport: Um den gesamten Metadatensatz im Endnote- oder Bibtex-Format zu speichern, klicken Sie bitte auf den entsprechenden Link. Endnote   Bibtex  

Abstract (eng):
Background: Empirically derived food purchase patterns provide information about which combinations of foods were purchased from households. The objective of this study was to identify what kinds of patterns exist, which level of diet quality they represent and which factors are associated with the patterns. Methods The study made use of representative German consumption data in which approximately 12 million food purchases from 13,125 households are recorded. In accordance with healthy diet criteria the food purchases were assigned to 18 food groups of the German Food Pyramid. Based on these groups a factor analysis with a principal component technique was applied to identify food patterns. For these patterns nutrient and energy densities were examined. Using regression analysis, associations between pattern scores and socio-economic as well as attitude variables, reflecting personal statements about healthy eating, were analyzed.
Results: In total, three food purchase patterns could be identified: a natural, a processed and a traditional one. The first one was characterized by a higher purchasing of natural foods, the second by an increased purchasing of processed foods and the third by a meat-oriented diet. In each pattern there were specific diet quality criteria that could be improved whereas others were in line with actual dietary guidelines. In addition to socio-demographic factors, attitudes were significantly associated with the purchase patterns.
Conclusions: The findings of this study are interesting from a public health perspective, as it can be assumed that measures focusing on specific aspects of diet quality are more promising than general ones. However, it is a major challenge to identify the population groups with their specific needs of improvement. As the patterns were associated with both socio-economic and attitude variables these grouping criteria could be used to define target groups.
Nutzungsbedingungen
Für Dokumente, die in elektronischer Form auf diesem Dokumentenserver bereitgestellt werden, gilt uneingeschränkt das Urheberrechtsgesetz (UrhG). Vor allem gilt, dass die Dokumente zu wissenschaftlichen Zwecken und zum Eigengebrauch zitiert, kopiert, abgespeichert, ausgedruckt und weitergegeben werden dürfen (§53 UhrG), es sei denn, dem einzelnen Dokument sind abweichende und dann allein maßgebliche Nutzungsbedingungen vorangestellt. Jede kommerzielle Nutzung der Dokumente, auch von Teilen und Auszügen, ist ohne vorherige Zustimmung des Urhebers/Autors untersagt.
Terms of use
Documents which are provided on this repository are subject to strict copyright conditions. This applies in particular to the following: the documents made available on this publication server may be cited, copied, saved, printed and passed on for scientific purposes and private use (§53 German Copyright Law), unless the individual document is preceded by deviating and then exclusively applicable terms and conditions of use. Any commercial use of the documents, even in part and excerpts, is prohibited without the prior written consent of the creator.
Zugriffsstatistik: Die Daten für die Zugriffsstatistik der einzelnen Dokumente wurden aus den durch AWSTATS aggregierten Webserver-Logs erstellt. Sie beziehen sich auf den monatlichen Zugriff auf den Volltext sowie auf die Startseite.
 
Bei Formatversionen eines Dokuments, die aus mehreren Dateien bestehen (insbesondere HTML), wird jeweils der monatlich höchste Zugriffswert auf eine der Dateien (Kapitel) des Dokuments angezeigt.
 
Um die detaillierten Zugriffszahlen zu sehen, fahren Sie bitte mit dem Mauszeiger über die einzelnen Balken des Diagramms.
Startseite: 12 ZugriffePDF: 6 Zugriffe
Oct
17

Gesamtzahl der Zugriffe seit Oct/2017:

  • Startseite – 12 (12 pro Monat)
  • PDF – 6 (6 pro Monat)
  •  

Bitte beziehen Sie sich beim Zitieren dieses Dokumentes immer auf die oben unter "Volltext" genannte URN.
Generiert am 23.11.2017, 10:11:40