Logo des Robert Koch-InstitutLogo des Robert Koch-Institut
Publikationsserver des Robert Koch-Institutsedoc
de|en
Publikation anzeigen 
  • edoc Startseite
  • Artikel in Fachzeitschriften
  • Artikel in Fachzeitschriften
  • Publikation anzeigen
  • edoc Startseite
  • Artikel in Fachzeitschriften
  • Artikel in Fachzeitschriften
  • Publikation anzeigen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Gesamter edoc-ServerBereiche & SammlungenTitelAutorSchlagwortDiese SammlungTitelAutorSchlagwort
PublizierenEinloggenRegistrierenHilfe
StatistikNutzungsstatistik
Gesamter edoc-ServerBereiche & SammlungenTitelAutorSchlagwortDiese SammlungTitelAutorSchlagwort
PublizierenEinloggenRegistrierenHilfe
StatistikNutzungsstatistik
Publikation anzeigen 
  • edoc Startseite
  • Artikel in Fachzeitschriften
  • Artikel in Fachzeitschriften
  • Publikation anzeigen
  • edoc Startseite
  • Artikel in Fachzeitschriften
  • Artikel in Fachzeitschriften
  • Publikation anzeigen
2012-04-19Zeitschriftenartikel DOI: 10.1017/S0950268812000726
Severe infections caused by Salmonella Enteritidis PT8/7 linked to a private barbecue
Mertens, Elke
Kreher, Herbert
Rabsch, Wolfgang
Bornhofen, Bernhard
Alpers, Katharina
Burckhardt, Florian
A cohort study on a barbecue-associated Salmonella outbreak was conducted to describe the burden of disease and to identify the outbreak vehicle. Dose–response relationships were tested with Fisher's exact and Wilcoxon rank sum tests (alpha = 0·05). S. Enteritidis isolates were cultured and phage-typed. Information was available for 11 out of 14 individuals attending the barbecue; all were healthy young adults (median age 27 years). The attack rate was 100%. Three cases were hospitalized and two developed acute pancreatitis. The exposure common to all cases was a vegetable pasta salad that had been stored unrefrigerated for 23 h. Consuming higher doses was associated with longer median symptom duration (7 days vs. 4 days, P = 0·11). S. Enteritidis was found in the stools of nine barbecue guests. Phage type 8/7 was identified in the stools of the salad preparer and one barbecue guest. This outbreak shows that S. Enteritidis can cause serious infection in young healthy individuals without well-known risk factors.
Dateien zu dieser Publikation
Thumbnail
21HLFczJxoPw.pdf — PDF — 159.6 Kb
MD5: 3301a58ee4741765f4dbfa850b3bd212
Zitieren
BibTeX
EndNote
RIS
Keine Lizenzangabe
Zur Langanzeige
Nutzungsbedingungen Impressum Leitlinien Datenschutzerklärung Kontakt

Das Robert Koch-Institut ist ein Bundesinstitut im

Geschäftsbereich des Bundesministeriums für Gesundheit

© Robert Koch Institut

Alle Rechte vorbehalten, soweit nicht ausdrücklich anders vermerkt.

 
DOI
10.1017/S0950268812000726
Permanent URL
https://doi.org/10.1017/S0950268812000726
HTML
<a href="https://doi.org/10.1017/S0950268812000726">https://doi.org/10.1017/S0950268812000726</a>