Logo of Robert Koch InstituteLogo of Robert Koch Institute
Publication Server of Robert Koch Instituteedoc
de|en
View Item 
  • edoc-Server Home
  • Artikel in Fachzeitschriften
  • Artikel in Fachzeitschriften
  • View Item
  • edoc-Server Home
  • Artikel in Fachzeitschriften
  • Artikel in Fachzeitschriften
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
All of edoc-ServerCommunity & CollectionTitleAuthorSubjectThis CollectionTitleAuthorSubject
PublishLoginRegisterHelp
StatisticsView Usage Statistics
All of edoc-ServerCommunity & CollectionTitleAuthorSubjectThis CollectionTitleAuthorSubject
PublishLoginRegisterHelp
StatisticsView Usage Statistics
View Item 
  • edoc-Server Home
  • Artikel in Fachzeitschriften
  • Artikel in Fachzeitschriften
  • View Item
  • edoc-Server Home
  • Artikel in Fachzeitschriften
  • Artikel in Fachzeitschriften
  • View Item
2004-03-03Zeitschriftenartikel DOI: 10.1007/s00103-003-0794-z
Was isst du?
Ein Verzehrshäufigkeitsfragebogen für Kinder und Jugendliche
Mensink, Gert
Burger, Martina
In dem im Mai 2003 gestarteten Kinder- und Jugendgesundheitssurvey (KiGGS) sollen in einem Zeitraum von 3 Jahren etwa 18.000 repräsentativ ausgewählte Kinder und Jugendliche hinsichtlich ihrer Gesundheit untersucht und befragt werden. Da die Ernährung einen wesentlichen Einfluss auf die Gesundheit hat, werden verschiedene Aspekte wie das Stillverhalten der Mutter, das Ernährungsverhalten und eventuelle Essstörungen ermittelt. Neben einigen spezifischen Fragen zum Ernährungsverhalten in allgemeinen Gesundheitsfragebögen werden die Verzehrshäufigkeiten und Portionsmengen der wichtigsten Lebensmittelgruppen mit einem neu entwickelten Ernährungsfragebogen erfasst. Dieser Fragebogen wird vorgestellt, und seine Vor- und Nachteile werden im Vergleich zu anderen Ernährungserhebungsmethoden diskutiert.
 
In the German Health Survey for Children and Adolescents (KiGGS), which started in May 2003, about 18,000 representatively chosen children and adolescents will be physically examined and interviewed about their health during a period of 3 years. Since nutrition is a main determinant of health, several aspects such as breastfeeding by the mother, dietary behavior, and eating disorders will be determined. In addition to some specific nutrition questions in the general health questionnaire, consumption frequency and portion sizes of the main food groups will be assessed with a newly developed questionnaire. This questionnaire is presented and its advantages and disadvantages are discussed.
 
Files in this item
Thumbnail
25okAR8peLJI.pdf — Adobe PDF — 346.8 Kb
MD5: 78e2584dbb0b6b6eb28aa183a5cdd6db
Cite
BibTeX
EndNote
RIS
No license information
Details
Terms of Use Imprint Policy Data Privacy Statement Contact

The Robert Koch Institute is a Federal Institute

within the portfolio of the Federal Ministry of Health

© Robert Koch Institute

All rights reserved unless explicitly granted.

 
DOI
10.1007/s00103-003-0794-z
Permanent URL
https://doi.org/10.1007/s00103-003-0794-z
HTML
<a href="https://doi.org/10.1007/s00103-003-0794-z">https://doi.org/10.1007/s00103-003-0794-z</a>