- edoc Startseite
- Artikel in Fachzeitschriften
- Journal of Health Monitoring
- Auflistung Journal of Health Monitoring nach Autor
Auflistung Journal of Health Monitoring nach Autor "Lehmann, Franziska"
Anzeige der Publikationen 1-9 von 9
-
2020-03-04ZeitschriftenartikelConsumption of organic food by children in Germany – Results of EsKiMo II Haftenberger, Marjolein; Lehmann, Franziska; Lage Barbosa, Clarissa; Brettschneider, Anna-Kristin; Mensink, Gert B. M.Data from the second Eating study as a KiGGS module (EsKiMo II, 2015–2017), are used to determine the contribution of food produced by organic farming (organic food) to the diet of children aged between six and eleven ...
-
2020-05-07ZeitschriftenartikelEinflussfaktoren der Adipositas im Schulalter. Eine systematische Literaturrecherche im Rahmen des Adipositasmonitorings Lehmann, Franziska; Varnaccia, Gianni; Zeiher, Johannes; Lange, Cornelia; Jordan, SusanneIn Deutschland haben etwa 15% der Kinder und Jugendlichen Übergewicht oder Adipositas. Um die Planung, Umsetzung und Evaluation präventiver Aktivitäten zu unterstützen, wurde am Robert Koch-Institut (RKI) das bevölkerun ...
-
2020-03-04ZeitschriftenartikelEnergy drink consumption among 12- to 17-year-olds in Germany – Results of EsKiMo II Lehmann, Franziska; Vesela, Katerina; Haftenberger, Marjolein; Lage Barbosa, Clarissa; Mensink, Gert B. M.Energy drinks are soft drinks that usually contain a large content of caffeine and sugar. Excessive caffeine intake can lead to side effects such as nausea and anxiety. Up to three milligrams of caffeine per kilogram of ...
-
2017-09-27ZeitschriftenartikelEsKiMo II – die Ernährungsstudie als Modul in KiGGS Welle 2 Mensink, Gert; Haftenberger, Marjolein; Brettschneider, Anna-Kristin; Barbosa, Clarissa Lage; Perlitz, Hanna; Patelakis, Eleni; Heide, Karoline; Frank, Melanie; Lehmann, Franziska; Kraus, Laura; Houben, Robin; Butschalowsky, Hans; Richter, Almut; Kamtsiuris, PanagiotisDie Ernährung spielt eine bedeutende Rolle für die Gesundheit, insbesondere für Kinder und Jugendliche. In der Ernährungsstudie EsKiMo (Ernährungsstudie als KiGGS-Modul) wurde im Jahr 2006, in Ergänzung zu der Basiserhebung ...
-
2017-09-27ZeitschriftenartikelEsKiMo II – the Eating study as a KiGGS Module in KiGGS Wave 2 Mensink, Gert; Haftenberger, Marjolein; Brettschneider, Anna-Kristin; Barbosa, Clarissa Lage; Perlitz, Hanna; Patelakis, Eleni; Heide, Karoline; Frank, Melanie; Lehmann, Franziska; Krause, Laura; Houben, Robin; Butschalowsky, Hans; Richter, Almut; Kamtsiuris, PanagiotisNutrition plays an important role for health, in particular of children and adolescents. In addition to the baseline German Health Interview and Examination Survey for Children and Adolescents (KiGGS, 2003-2006), the ...
-
2020-03-04ZeitschriftenartikelFast food consumption among 12- to 17-year-olds in Germany – Results of EsKiMo II Moosburger, Ramona; Lage Barbosa, Clarissa; Haftenberger, Marjolein; Brettschneider, Anna-Kristin; Lehmann, Franziska; Kroke, Anja; Mensink, Gert B. M.Consuming high amounts of fast food can lead to an excessive intake of energy and subsequently promote obesity. Obesity increases a person’s risk for diabetes and cardiovascular diseases. The second wave of the German ...
-
2020-05-07ZeitschriftenartikelInfluencing factors of obesity in school-age children and adolescents – A systematic review of the literature in the context of obesity monitoring Lehmann, Franziska; Varnaccia, Gianni; Zeiher, Johannes; Lange, Cornelia; Jordan, SusanneAround 15% of children and adolescents in Germany are overweight or obese. To support the planning, implementation and evaluation of preventive activities, the Robert Koch Institute (RKI) has developed a population-wide ...
-
2020-03-04ZeitschriftenartikelKonsum von Energydrinks bei Jugendlichen in Deutschland – Ergebnisse aus EsKiMo II Lehmann, Franziska; Vesela, Katerina; Haftenberger, Marjolein; Lage Barbosa, Clarissa; Mensink, Gert B. M.Energydrinks sind Erfrischungsgetränke, die zumeist einen hohen Anteil an Koffein und Zucker enthalten. Eine zu hohe Koffeinzufuhr kann zu gesundheitlichen Nebenwirkungen führen, zum Beispiel zu Übelkeit oder Nervosität. ...
-
2020-03-04ZeitschriftenartikelVerzehr von Bio-Lebensmitteln bei Kindern – Ergebnisse aus EsKiMo II Haftenberger, Marjolein; Lehmann, Franziska; Lage Barbosa, Clarissa; Brettschneider, Anna-Kristin; Mensink, Gert B. M.Mit den Daten der zweiten Ernährungsstudie als KiGGS-Modul (EsKiMo II, 2015–2017) wurde der Anteil von Lebensmitteln aus ökologischer Landwirtschaft („Bio-Lebensmittel“) am Lebensmittelverzehr von 6- bis 11-jährigen Kindern ...