Browsing Journal of Health Monitoring by Author "Haftenberger, Marjolein"
Now showing items 1-8 of 8
-
2020-03-04ZeitschriftenartikelConsumption of organic food by children in Germany – Results of EsKiMo II Haftenberger, Marjolein; Lehmann, Franziska; Lage Barbosa, Clarissa; Brettschneider, Anna-Kristin; Mensink, Gert B. M.Data from the second Eating study as a KiGGS module (EsKiMo II, 2015–2017), are used to determine the contribution of food produced by organic farming (organic food) to the diet of children aged between six and eleven ...
-
2018-03-15ZeitschriftenartikelConsumption of sugary soft drinks among children and adolescents in Germany. Results of the cross-sectional KiGGS Wave 2 study and trends Mensink, Gert; Schienkiewitz, Anja; Rabenberg, Martina; Borrmann, Anja; Richter, Almut; Haftenberger, MarjoleinConsuming large amounts of sugary beverages has been related to developing obesity, diabetes mellitus type II and other chronic diseases. KiGGS Wave 2 (2014-2017) provides data on the consumption of sugary soft drinks in ...
-
2020-03-04ZeitschriftenartikelEnergy drink consumption among 12- to 17-year-olds in Germany – Results of EsKiMo II Lehmann, Franziska; Vesela, Katerina; Haftenberger, Marjolein; Lage Barbosa, Clarissa; Mensink, Gert B. M.Energy drinks are soft drinks that usually contain a large content of caffeine and sugar. Excessive caffeine intake can lead to side effects such as nausea and anxiety. Up to three milligrams of caffeine per kilogram of ...
-
2017-09-27ZeitschriftenartikelEsKiMo II – the Eating study as a KiGGS Module in KiGGS Wave 2 Mensink, Gert; Haftenberger, Marjolein; Brettschneider, Anna-Kristin; Barbosa, Clarissa Lage; Perlitz, Hanna; Patelakis, Eleni; Heide, Karoline; Frank, Melanie; Lehmann, Franziska; Krause, Laura; Houben, Robin; Butschalowsky, Hans; Richter, Almut; Kamtsiuris, PanagiotisNutrition plays an important role for health, in particular of children and adolescents. In addition to the baseline German Health Interview and Examination Survey for Children and Adolescents (KiGGS, 2003-2006), the ...
-
2020-03-04ZeitschriftenartikelFast food consumption among 12- to 17-year-olds in Germany – Results of EsKiMo II Moosburger, Ramona; Lage Barbosa, Clarissa; Haftenberger, Marjolein; Brettschneider, Anna-Kristin; Lehmann, Franziska; Kroke, Anja; Mensink, Gert B. M.Consuming high amounts of fast food can lead to an excessive intake of energy and subsequently promote obesity. Obesity increases a person’s risk for diabetes and cardiovascular diseases. The second wave of the German ...
-
2020-03-04ZeitschriftenartikelKonsum von Energydrinks bei Jugendlichen in Deutschland – Ergebnisse aus EsKiMo II Lehmann, Franziska; Vesela, Katerina; Haftenberger, Marjolein; Lage Barbosa, Clarissa; Mensink, Gert B. M.Energydrinks sind Erfrischungsgetränke, die zumeist einen hohen Anteil an Koffein und Zucker enthalten. Eine zu hohe Koffeinzufuhr kann zu gesundheitlichen Nebenwirkungen führen, zum Beispiel zu Übelkeit oder Nervosität. ...
-
2018-03-15ZeitschriftenartikelKonsum zuckerhaltiger Erfrischungsgetränke bei Kindern und Jugendlichen in Deutschland – Querschnittergebnisse aus KiGGS Welle 2 und Trends Mensink, Gert; Schienkiewitz, Anja; Rabenberg, Martina; Borrmann, Anja; Richter, Almut; Haftenberger, MarjoleinEin hoher Konsum zuckerhaltiger Getränke wird mit der Entwicklung von Adipositas, Diabetes mellitus Typ II und weiteren chronischen Krankheiten in Verbindung gebracht. Mit den Daten aus KiGGS Welle 2 (2014 – 2017) wird ...
-
2020-03-04ZeitschriftenartikelVerzehr von Bio-Lebensmitteln bei Kindern – Ergebnisse aus EsKiMo II Haftenberger, Marjolein; Lehmann, Franziska; Lage Barbosa, Clarissa; Brettschneider, Anna-Kristin; Mensink, Gert B. M.Mit den Daten der zweiten Ernährungsstudie als KiGGS-Modul (EsKiMo II, 2015–2017) wurde der Anteil von Lebensmitteln aus ökologischer Landwirtschaft („Bio-Lebensmittel“) am Lebensmittelverzehr von 6- bis 11-jährigen Kindern ...